Збалансоване харчування
КОРИСНА ЇЖА
- свіжі фрукти
- свіжі овочі
- цільного зерна
- м’ясо чи риба
- бобові
- горіхи
- молочні продукти
НЕКОРИСНА/ШКІДЛИВА ЇЖА
- смажена у “шкідливій” олії їжа
- продукти, в яких додається немала кількість солі та цукру
- транс жири
Білок є поживнішим, ніж вуглеводи або жири і дозволяє залишатися ситим протягом тривалого часу.Білки необхідні для побудови всіх тканин нашого тіла, утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну, клітин крові, імунних клітин, росту та розмноження.
Без ЖИРУ в організмі не синтезуються гормони, не засвоюються жиророзчинні вітаміни, не функціонує нервова система, а клітини беззахисні перед вірусами.
Для здорового функціонування організму потрібні рослинні та тваринні жири, оскільки різні види мають для організму свою цінність.
Незамінні омега-3 кислоти можна отримати споживаючи рибу, горіхи та лляне насіння.В соняшниковій олії багато вітаміну Е, а в молочних продуктах – жирні кислоти та вітамін Д.Смакуючи авокадо та оливкову олію, організм отримує мононенасичені жирні кислоти.
Багато зараз нехтують вуглеводами, що призводить до харчових зривів і розладів на психоемоційному стані, адже вуглеводи – це джерело правильної енергії для мозку та тіла.
Вживати потрібно "повільні вуглеводи", які не піддаються обробці та містяться в харчових продуктах, тому, як правило, корисні для організму.
Сюди входять листова зелень, овочі, каші та ягоди.
Загалом дієтичні вуглеводи можна розділити на три основні категорії: цукор, крохмаль та клітковина.
Овочі повинні бути в щоденному раціоні – приблизно 140 г на людину.
Адже це клітковина і джерело корисних мікроелементів, яких немає в інших продуктах.
Отже підведемо підсумки:
- В меню повинно бути багато фруктів і овочів.
- Формула збалансованого харчування включає три основних прийоми їжі і два перекуси. Врахуйте, що між ними повинні пройти рівні часові проміжки.
- Не менш важливо правильно готувати їжу, так, смаження повністю виключається. Продукти можна готувати на пару, в духовці, запікати, варити і тушкувати.
- Збалансоване харчування обов'язково включає вживання достатньої кількості рідини, так добова норма складає не менше 1,5 л. Краще всього пити за півгодини до їжі.
- Сніданок - 40% загальної добової калорійності. Тут на тарілці можуть бути і білки і вуглеводи, причому і складні, і прості.
- Перекус - не більше 100 ккал. Вибирайте або білки, або вуглеводи.
- Обід - 30% загальної калорійності. У меню білок і рослинна їжа: овочі та фрукти.
- Перекус - не більше 150 ккал.
- Вечеря - 20% від загальної калорійності. Віддавайте перевагу білкам, які легко засвоюються, наприклад, рибі, молочним продуктам або рослинним білкам. Ще можна овочі і фрукти.