Збалансоване харчування

Збалансоване харчування — це система пропорційно правильного вживання корисних продуктів. Основою такого харчування є білки, жири та вуглеводи. Кожен сніданок, обід чи вечеря  мають містити усі три компоненти.

КОРИСНА ЇЖА

  • ​​свіжі фрукти
  • свіжі овочі
  • цільного зерна
  • м’ясо чи риба
  • бобові
  • горіхи
  • молочні продукти

НЕКОРИСНА/ШКІДЛИВА ЇЖА

  • смажена у “шкідливій” олії їжа
  • продукти, в яких додається немала кількість солі та цукру
  • транс жири


 Повноцінне харчування – запорука здорового самопочуття. 


Білок є поживнішим, ніж вуглеводи або жири і дозволяє залишатися ситим протягом тривалого часу.Білки необхідні для побудови всіх тканин нашого тіла, утворення ферментів, гормонів, гемоглобіну, клітин крові, імунних клітин, росту та розмноження.


Без ЖИРУ в організмі не синтезуються гормони, не засвоюються жиророзчинні вітаміни, не функціонує нервова система, а клітини беззахисні перед вірусами.

Для здорового функціонування організму потрібні рослинні та тваринні жири, оскільки різні види мають для організму свою цінність. 

Незамінні омега-3 кислоти можна отримати споживаючи рибу, горіхи та лляне насіння.В соняшниковій олії багато вітаміну Е, а в молочних продуктах – жирні кислоти та вітамін Д.Смакуючи авокадо та оливкову олію, організм отримує мононенасичені жирні кислоти.


Багато зараз нехтують вуглеводами, що призводить до харчових зривів і розладів на психоемоційному стані, адже вуглеводи – це джерело правильної енергії для мозку та тіла.

Вживати потрібно "повільні вуглеводи", які не піддаються обробці та містяться в харчових продуктах, тому, як правило, корисні для організму. 

Сюди входять листова зелень, овочі, каші та ягоди. 

Загалом дієтичні вуглеводи можна розділити на три основні категорії: цукор, крохмаль та клітковина. 

Овочі повинні бути в щоденному раціоні – приблизно 140 г на людину. 

Адже це клітковина і джерело корисних мікроелементів, яких немає в інших продуктах.

Отже підведемо підсумки:

  1. В меню повинно бути багато фруктів і овочів.
  2. Формула збалансованого харчування включає три основних прийоми їжі і два перекуси. Врахуйте, що між ними повинні пройти рівні часові проміжки.
  3. Не менш важливо правильно готувати їжу, так, смаження повністю виключається. Продукти можна готувати на пару, в духовці, запікати, варити і тушкувати.
  4. Збалансоване харчування обов'язково включає вживання достатньої кількості рідини, так добова норма складає не менше 1,5 л. Краще всього пити за півгодини до їжі.
  5. Сніданок - 40% загальної добової калорійності. Тут на тарілці можуть бути і білки і вуглеводи, причому і складні, і прості.
  6. Перекус - не більше 100 ккал. Вибирайте або білки, або вуглеводи.
  7. Обід - 30% загальної калорійності. У меню білок і рослинна їжа: овочі та фрукти.
  8. Перекус - не більше 150 ккал.
  9. Вечеря - 20% від загальної калорійності. Віддавайте перевагу білкам, які легко засвоюються, наприклад, рибі, молочним продуктам або рослинним білкам. Ще можна овочі і фрукти.
    Чернишової Олександри

Популярні дописи з цього блогу

Рідкісні тварини